Opastettuja kierroksia Etelä-Pohjanmaan Maakuntamuseolla

Elävöitetyillä kävelykierroksilla tutustutaan Etelä-Pohjanmaan Maakuntamuseon tarjontaan Törnävän kartanoalueella sekä Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museolla Seinäjoen keskustassa. Kierrokset ovat noin tunnin mittaisia.

 Mathilda Kirsi Hänninen mainittava

Museoapteekista

Kivinavetta

Kuvat: E-P:n Maakuntamuseo, Kirsi Hänninen 

Östermyran ruukin miljöössä 
Opastetulla kierroksella nähdään alkuperäisiä 1800-luvun rakennuksia ja kuullan tarinoita ruukin Wasastjerna-suvun patruunoista perheineen ja työväkineen. Museo-oppaan johdolla kuljetaan pitkin Östermyran puiston kujia ruukinkartanon suuresta kivinavetasta työläisten Punatulkkurakennuksiin. Östermyran aluetta kutsutaan nykyisin Törnävän museoalueeksi, joka on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö.

Kauppapuodista maaseutuapteekkiin 
Opastetulla kierroksella tutustutaan yrittäjyyden historiaan Törnävän museoalueella. Kauppapuodissa on aistittavissa viime vuosisadan alkupuolen tiskin takaa asiakaspalvelua ja nostalgisia kotimaisia tuotepakkaukisa. Nähdään nostalgisia kotimaisia tuotepakkauksia. Poiketaan oppaan johdolla myös räätälin, suutarin ja puukontekijän käsityöläisverstaissa. Kierros päätetään maaseutuapteekkiin, jossa selviää mm. miten lääkkeitä ennen valmistettiin mm. luonnonkasveista. Tutuksi tulevat apteekissa valmistetut pillerit ja tinktuurat.

Savutuvasta kaksfooninkiseen
Tutustutaan emännän askareisiin ja isännän saappaissa kulkemiseen Liinamaan punaisten tuparakennusten pihapiirissä. Talonpoikaishistoriaa elävöitetyn tarinoinnin kera. Savutuvan hirret kertovat entisajan yksinkertaisesta elämänmenosta ja Liinamaan aittarakennukset eteläpohjalaisesta varallisuudesta. Opastetun kierroksen aikana käydään myös aistimassa Paapantuvan tunnelmaa. Mahdollisuus syventää kierrosta vielä Kivinavetan Mihinä me ollahan? -perusnäyttelyssä, jossa aikamatka kulkee nykypäivään saakka.

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museon opastuskierros
Opastetulla kierroksella Alvar Aallon suunnittelemassa Suojeluskuntatalossa tutustutaan suojeluskuntiin ja Lotta Svärd -järjestöön Suomea puolustamassa. Kuullaan myös talosta Laurilan perheen kotina. Rakennuksen ylimmässä kerroksessa on talon pitkäaikaisen isännän jääkärieversti Matti Laurilan kodin ja toimiston sisustusta. Piharakennuksessa on mahdollisuus tutustua sisällissodan aikaan sekä Mannerheim ja Seinäjoen päämaja -näyttelyyn. Sisäpihalla ihastellaan Suojeluskuntalainen-patsasta ja puolipyöreää rakennuksen pergolaa. Kauppakatu 17:n rakennuskokonaisuus on arvokas Alvar Aallon nuoruudentyö. Rakennuksilla on Etelä-Pohjanmaan suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestön toimipaikkana huomattavaa historiallista merkitystä.


Kiinnostuitko?
Tiedustelut ja varaukset:
Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy/ Myyntipalvelu
Puh. (06) 420 9023, sähköposti, tai täytä tarjouspyyntölomake
Varauksiin lisätään palvelumaksumme 15 - 30 / ryhmä.